Kahvaltı sofralarımızın baştacı balın birçok şifa verici özelliği var. Bal B1, B2, B6, C, E, K, A vitaminlerinin yanısıra vücudumuz için faydalı pekçok mineral ve enzim içerir.Zehirli bir böcek olan çalışkan arılar vasıtasıyla Rabbimiz bizlere hem çok tatlı hem de çok faydalı besini ikram etmiş.
Bir arı 450 gram bal üretmek için, 2 milyondan fazla çiçeği balözü toplamak için ziyaret ediyor ve bunun için 88000 kmlik yol gidiyor. Arılar çiçeklerden balözünü toplamak için kamışa benzeyen tüp şeklindeki uzun dillerini kullanırlar.
Arı çiçeklerden balözünü topladıktan sonra maharetli bir kimyager gibi bu özü bala dönüştürür.Acaba bunu nasıl yapıyor?
Arıların iki tane midesi vardır; biri yediklerini sindirdiği midesi, diğeri de balözlerini depoladığı midesi. Arı balözlerini topladığı midesini doldurduktan sonra kovanına geri döner. Diğer işçi arılar balarılarının karınlarındaki balözünü ağızlarıyla emerler .Ve sonra yarım saat boyunca balözünü ağızlarında çiğnerler.Bu işlem sırasında işçi arılar ağızlarındaki enzimlerle balözünün içindeki şekeri basit şeker denilen fruktoz ve glukoza dönüştürürler. Böylece balözü hem arıların rahatça sindirebileceği bir hale gelir hem de kovan içerisinde bakterilere karşı korunmuş olur. Ardından balözü işçi arılar tarafından peteklere püskürtülür.Balözü burada bir süre bekler, fazla suyu buharlaşır ve daha koyu bir kıvam alır. Arılar kanatlarını yelpaze gibi çırparak daha da çabuk suyun buharlaşmasını sağlarlar. Bal yeterince koyu bir kıvama geldiğinde arılar peteğin üzerini balmumu ile ince bir tabaka halinde kapatırlar.İşte mükemmel bir besin olan balımız hazır.
Soru: Bir alanı çevre uzunluğu en düşük olacak şekilde eşit ve küçük birimlere bölerek kaplamak istersek kullanmamız gereken en ideal geometrik şekil hangisidir?
Cevap:
Altıgendir.
Dairenin çevre uzunluğu diğer şekillerle kıyasladığımızda daha kısadır.Ancak dairelerin arasında boşluklar oluşacağından dolayı küçük dairelerle alanımızı kaplayamayız.O halde alanımızı kaplamak için düzgün çokgenlere ihtiyacımız var.Çokgenler biraraya geldiğinde boşluk kalmaması için çokgenin bir iç açısı 360 derecenin bir tam böleni olması gerekir.Bu durumda iç açısı 108 derece olan beşgenleri eleyebiliriz.Dikdörtgen ve kareyi kıyasladığımızda karenin çevre uzunluğu daha kısa olduğu için kare daha uygun olacaktır.Bir iç açısı 360 derecenin tam böleni olan çokgenlerimiz üçgen,dörtgen ve altıgendir.Bunlar arasında aynı büyüklükteki alanı çevrelemek açısından bakıldığında çevre uzunluğu en kısa olan şekil altıgendir.
Michigan Üniversitesi'nden Thomas Hales 1999'da, bir alanı eşit küçük alanlara ayırmak istediğimizde, en ideal şeklin düzgün altıgen olduğunu ispatladı.
Bal petekleri altıgen yapıdadır. Bu çok hikmetli bir yapıdır. En az balmumu ve en az enerji kullanarak en fazla balı depolamak için en uygun geometrik şekil altıgendir.Acaba arılar bu bilgiyi nereden biliyorlar ? Arı yaptığı işi bilinçli bir şekilde yapmıyor. Bu Rabbimizin balarısına ilhamından başka bir şey değil.