Yazılarımız

GÖÇMEN KUŞLAR GÖÇ YOLUNDA< Geri


Mevsimlerden sonbahardayız; göç eden kuşları izlemek için ideal bir zaman.Mesela leylekler ilkbahar mevsiminde  sıcak Afrika ülkelerinden kalkıp ülkemize geldiler, yaz mevsimini geçirdiler.Derken sonbahar geldi, günler kısaldı, havalar soğumaya başladı. Göçmen kuşlar için tekrar göç zamanı.Leylekler kışı geçirmek üzere Afrika ülkerine doğru yola çıkacaklar.

Guguk ve tavus kuşu gibi bazı kuşlar tek başlarına göç ederler. Bazıları da büyük topluluklar  halinde göç ederler.Kırlangıçlar gibi.Bazı kuşlar ise küçük gruplar halinde, gökyüzünde V şeklinde dizilerek uçuyorlar.Acaba hikmeti nedir?

V şeklinde dizilerek uçma yöntemini kullanan kuşlar büyük ve ağır  bedenli olanlar. Bu şekilde uçtuklarında  öndeki kuşun kanat ucu hizasında uçarak enerjiden tasarruf ediyorlar. Grup halinde uçarken öndeki kuşun oluşturduğu hava akımı  sayesinde arkadaki kuş daha az enerji sarfederek uçabiliyor.En önde uçan kuş yorulduğunda ise en arkaya geçiyor.Böylece tüm kuşlar grubun her noktasında  yer alıyor. Hiçbir haksızlık olmuyor.

Göçmen kuşlardan behsederken birçok soru beliriyor zihnimizde;

* Göçmen kuşlar daha kış gelmeden kışın geleceğini, yiyecek bulmakta sıkıntı çekeceklerini, soğuk havaya dayanamayacaklarını nereden biliyorlar?

* Gidecekleri bölgeyi nasıl belirliyorlar? Gidecekleri yerin iklim şartlarından nasıl haberdar oluyorlar?

* Uçuş güzergahlarını nasıl belirliyorlar?

Tüm bu soruların cevapları henüz net olarak bilinmiyor. Yapılan bazı araştırmalar kuşların yön bulmakta gündüz güneşin hareketlerinden, gece de yıldızlardan faydalandıklarını göstermiştir.Sebebi her ne olursa olsun bir kuşun bir gökbilimci gibi hesaplar yapabilmesi çok şaşırtıcı, hayret verici.Bu olsa olsa kuşların ihtiyacını bilen, vakti geldiğinde onlarda göç etme isteği uyandıran, gidecekleri yeri onlara bildiren son derece merhametli olan Rabbimizin işlerinden biridir.

Bunları biliyor musunuz?
 

*Yosun kazları her yıl İrlanda’dan Kanada’ya okyanusu aşarak gidiş-dönüş 8000 km.göç eder.

*En uzun göç yolunu kutup kırlangıcı kat eder; 23000 km.

*Amerika bülbülü 4300 kmlik göç yolunu  86 saatlik uçuşu  soğuk ve oksijenin az olduğu 7 kmlik yükseklikte gerçekleştirir.Bu  küçük kuşların durmaksızın gerçekleştirdikleri bilinen en yüksek uçuş hattıdır.

* Göç eden birçok kuş türü önceki yıl kışı geçirdiği aynı yeri arayıp bulur ve sonbaharda tam tamına aynı noktaya geri döner. Genel­likle aynı ağaca, önceki yıl kuluçkaya yattığı yere gelir.

Web Tasarım